Moodle НБУ

Новини

Търсете Луната ниско над хоризонта в източна посока.

 
христо чукурлиев
Търсете Луната ниско над хоризонта в източна посока.
от admin - понеделник, 7 август 2017, 15:26
 

Предстоящото тази вечер, 7 август, частично лунно затъмнение ще може се види почти във всички райони на Земята, в това число и в България.

Ще изпуснем само началото на частичното затъмнение на Луната от земната сянка, защото ще трябва да изчакаме да изгрее Луната - в 20:30 часа. Търсете Луната ниско над хоризонта в източна посока. 

Официално спектакълът на навлизането в сянката ще е започнал в 20:22:17. В началото, тъй като Луната ще е много ниско,  за да може да наблюдавате добре, е хубаво на югоизток да няма сгради или други препятствия, които да пречат на гледката. Максимумът на затъмнението ще настъпи след 21 часа и ще обхване едва една четвърт от лунния диаметър. Затъмнението в полусянката ще трае 5:01 часа,  а в сянката – 1:55 часа.

Затъмнението приключва малко преди полунощ и два часа преди Луната да достигне най-високата си видима точка..

1991-2018 © New Bulgarian University
0.083
Информацията в Moodle НБУ е защитена от Закона за авторското право и сродните му права. Разпространяването й под каквато и да е форма,
с каквато и да е цел и в каквато и да е медия, носител или компютърна среда може да стане само със съгласието на Нов български университет.