ЕДИН ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ УЧЕНИ В ОБЛАСТТА НА ФИЗИКАТА - ПРОФ. МИНКО БАЛКАНСКИ, БЕШЕ УДОСТОЕН С ПОЧЕТНАТА ТИТЛА DOCTOR HONORIS CAUSA НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ЕДИН ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ УЧЕНИ В ОБЛАСТТА НА ФИЗИКАТА - ПРОФ. МИНКО БАЛКАНСКИ, БЕШЕ УДОСТОЕН С ПОЧЕТНАТА ТИТЛА DOCTOR HONORIS CAUSA НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

от admin admin -
Number of replies: 0

„Най-важното е да имаме куража да се гледаме в очите и да си кажем: „Добър ден! Бъди добър този ден!“. С тези думи един от най-известните учени в областта на физиката - проф. Минко Балкански, получи почетната титла Doctor Honoris Causa на Нов български университет, благодари за оказаната чест и призова за повече морал в обществото.
„Аз се радвам на Вашата почит, но имам желание всички да направим нещо, за да има морал и от морал да се градят нашите млади хора, за да бъдат щастливи в обществото. Да живеят и да общуват. Дори една усмивка, когато срещнеш един човек, това е дарение. И ти трябва да се чувстваш, че си добре, като кажеш „Добър ден“ с една усмивка, като се обърнеш към човека. Като го погледнеш в очите.“
Почетното звание Doctor Honoris Causa беше връчено от Ректора на НБУ - проф. д-р Пламен Бочков, на тържествена церемония на 6 декември в галерия UniArt. 

„За изключителните му постижения в ръководената от самия него лаборатория по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“ в Париж, Франция, за широката му благотворителна дейност чрез учредената от него фондация „Миню Балкански“, насочена към  проекти в областта на образованието, културата и науката в България и чужбина и за сътрудничеството му с Нов български университет в сферата на музиката и изкуствата, Академичният съвет на Нов български университет присъжда титлата доктор за особени заслуги на професор Минко Балкански.“ С тези думи проф. д-р Пламен Бочков връчи на проф. Балкански Медал на почетните доктори на НБУ.
Тържественото събитие беше съпроводено от музикално изпълнение на арфа на почетния професор на Нов български университет проф. Сузана Клинчарова. В края на церемонията беше излъчен откъс от филм за живота на проф. Минко Балкански „Да надскочиш съдбата“ по сценарий на Панчо Цанков и Марио Марков.
Проф. Минко Минев Балкански е българо-френски учен, физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри“. Считан е за един от най-известните специалисти в областта на физиката в световен мащаб, както и за един от най-влиятелните българи в чужбина, който развива широка благотворителна дейност в областта на образованието, културата и науката чрез основаната и ръководена от него Фондация „Миню Балкански”. Нейните основни цели в областта на образованието са „да се изострят професионалните способности на учителите и да се вдъхнови жажда за нoви знания на учениците“, а в областта на културата: „да се задоволи нуждата от красота и създаде устрем към по-високи духовни изявления“ и в областта на науката „да се насочат изключителни таланти към мястото, където ще се развият и реализират най-добре“.
Проф. Минко Балкански е активен културен радетел на България. Чрез своята Фондация „Миню Балкански“ той е един от основните спонсори на редица научни, образователни и културни проекти в страната и в чужбина.