ПАРИТЕ Е ТЕМАТА НА КОНКУРС ЗА НОВА ПИЕСА '2020

ПАРИТЕ Е ТЕМАТА НА КОНКУРС ЗА НОВА ПИЕСА '2020

от admin admin -
Number of replies: 0

С избора на темата парите журито на Конкурс за нова пиеса на НБУ следва идеята да провокира интереса на драматурзите, пишещи на български език, към съществени за битието теми.

За предишните три издания това бяха справедливостта, родината, тайните

Право на участие имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които могат да се включат в Конкурса само с едно свое произведение. Драматургичните творби да са написани на български език и да не са били публикувани под никаква форма преди предаването им за участие в Конкурс за нова пиеса на НБУ.

Авторът на наградената пиеса получава диплом от Ректора на НБУ, парична награда в размер на 3000 лева и право на реализация на пиесата. Стратегически партньори на НБУ при реализацията на пиесата са БНР и МГТ “Зад канала”.

СРОКЪТ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ПИЕСИТЕ Е 15 ЯНУАРИ 2020 Г.

Номинираните до 10  февруари 2020 г. драматурзи получават право на участие в Лаборатория за писане на пиеси. Тя ще се състои през последната седмица на февруари 2020 г. Това е втората фаза от конкурса. В нея номинираните автори ще работят заедно с изтъкната фигура от сферата на театъра. След приключване на Лабораторията пиесите в окончателния си вариант ще бъде публикувани в сборник с пиеси от специалната поредица на издателството на НБУ.

 

Конкурсът се обявява за четвърта поредна година от  Нов български университет и се провежда с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.

От 2019 г.  Конкурс за нова пиеса е част от Календара на културните събития на Столична община.