Кристо и Жан-Клод / СОФТУЕР

Кристо и Жан-Клод / СОФТУЕР

от admin admin -
Number of replies: 0

Изложба в УниАрт

Произведенията на изкуството на Кристо и Жан-Клод се простират в две измерения: софтуер и хардуер. Софтуерът е времето през което проектът съществува в подготвителните скици и във въображението на артистите, а хардуерът, когато проектът е преминал през подготвителния етап и става достъпен за публиката.

Изложбата Кристо и Жан-Клод / Софтуер представя постери с изображения на скици от софтуерния период на различни проекти, сред които ПортитеЧадърите и Опакованият Райхстаг. Някои от произведенията вече са изпълнени, били са видени от хиляди хора на специално избрани локации и сега “живеят” само в паметта на зрителите и събраната документацията. Други, никога няма да бъдат реализирани в своята хардуерна фаза и остават споделени във въображението на авторите и публиката. В крайна сметка, голяма част от информацията и представата ни за тези проекти идва точно от софтуерната фаза на произведенията. Рисунките на Кристо върху  фотографии с образа на средата, в която ще се реализира проекта са се превърнали в иконични изображения за работата на артистите. Скиците на проектите - изпълнени или не и постерите са артефактите, които Кристо и Жан-Клод завещават на публиката. Тяхната работа не цели устойчивост, а напротив Според думите на Кристо: „Преходността на проектите ни е естетическо решение. Нашите произведения са временни, защото трябва да бъдат видени веднага. Обичта и нежността, която те носят са запазени за други временни обстоятелства, като детството и нашият собствен живот. Оценяваме ги, защото знаем, че няма да продължат дълго.”

Кристо и Жан-Клод избягват да се асоциират с политическа полемика, но често биват замесени в нея както от публиката, така и от специалистите. Точно поради временния си характер, произведенията им връхлитат зрителя, като гръмка вест, належащо обръщение или закъсняло предупреждение. Вече повече от половин век критиците безуспешно се опитват да остойностят произведенията на Кристо и Жан-Клод, но финансирани изцяло с лични средства, проектите им се подчиняват единствено на волята на своите създатели и тяхната публика.

За експонирането на плакатите-проекти на Кристо и Жан-Клод галерия „УниАрт” си партнира с артистичното сдружение “Съпромат”. Михаела Добрева и Борис Далчев изработиха специален механизъм, чрез който се добавя допълнителен фокус върху кинетичния заряд на проектите, тяхната преходност и флуидност.

 

 /////

Заедно с експозицията „Софтуер“ публиката ще може да види и стъклени пластики на чешкия автор Мариан Карел и на доц. Константин Вълчев - създател на школата по стъкло в НБУ и инициатор и организатор на Международно биенале на стъклото в България.

Международно биенале на стъклото /МБС/ е най-мащабното и професионално ориентирано събитие в България, посветено изцяло на художественото стъкло. То се провежда в периода септември-октомври, на всеки две години. Гости на събитието са чуждестранни автори и лектори, които запознават публиката с възможностите и постиженията в тази сфера на изобразителното изкуство. МБС организира изложби със селектирани произведения, образователни лекции и разнообразни работилници, в различни локации на страната.