ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ „ЕТИКА ЗА ЮРИСТИ - ОТ ЕТИЧНИТЕ ДИЛЕМИ ДО ТЕОРИЯТА“

ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ „ЕТИКА ЗА ЮРИСТИ - ОТ ЕТИЧНИТЕ ДИЛЕМИ ДО ТЕОРИЯТА“

от admin admin -
Number of replies: 0

Корпус 1, Аула

10.10.2018 10:30


Организатори:
департамент „Право“ НБУ
Български институт за правни инициативи

Лектор:
проф. д-р Лени де Хроот-ван Леуен, Юридически факултет на Университета Радбауд, Ниймеген, Холандия

Модератори:
доц. д-р Катерина Йочева, проф. д-р Екатерина Михайлова

Участници:
студенти и преподаватели НБУ, департамент „Право“


Темата е свързана с актуалните въпроси за етиката в правната професия, механизмите за проверка на съдиите, съставът на съдебната власт, намесата на съдебната в законодателната власт и доверието на гражданите в съдебната система.

Лени де Хроот-ван Леуен е професор в Юридическия факултет на университет Радбауд в Ниймеген, Холандия. Тя е завършила право (Cum Laude) в университета в Лайден през 1987 г. и получава докторска степен от университета в Утрехт през 1991 г. Докторската ѝ дисертация е на тема „Съдебната власт в Холандия; Състав и възгледи за съда и прокуратурата“ /De rechterlijke macht in Nederland; Samenstelling en denkbeelden van de zittende en staande magistratuur /. От тогава, тя е преподавала социология на правото в университетите в Амстердам, Утрехт, Тилбург и Ниймеген, а също и правна етика в Обучителния и учебен център на правосъдието.

Лени де Хроот-ван Леуен е била член на няколко комисии и журита в Холандия, включително Холандската организация за научни изследвания (NOW). Тя е председател на под-групата по етика към работната група по сравнителни правни професии към международната социологическа асоциация/комисия по изследвания на социологията на правото (ISA/RCSL), а също е била и член на етичната комисия на холандската асоциация на съдиите и обществените прокурори. (NVVR).