Новини

ИЗЛОЖБАТА „СВОБОДАТА ВЪТРЕ И ВЪН: ИВАН КИРКОВ И АЛЦЕК МИШЕВ“

par admin admin,

Иван Кирков и Алцек Мишев: двама художници и приятели, свързани от темата за свободата, която и двамата определят като една от най-важните ценности в човешкия живот. Единият – Иван Кирков, който остава в България, за да търси свободата вътре в затворения свят на социализма и травматичния пост-социалистически преход; другият – Алцек Мишев, който напуска страната, за да търси свободата в т.нар. Свободен свят. Единият вътре, другият вън. Но не достигат ли двамата, макар и по различни пътища, до сходни разбирания за свобода? Има ли всъщност граница между вътрешната свобода и социалната, или разделянето им е плод на наш стереотип? И какво означава свобода в картините на двамата художници – отвъд политическите употреби на понятието?Изложбата представя пет проявления на темата за свободата в картините на Иван Кирков и Алцек Мишев.

EBSCO: Е-КНИГИ И Е-СПИСАНИЯ ОТ ЛИЦЕНЗИРАНИ И ВРЕМЕННИ КОЛЕКЦИИ

par admin admin,

До 31 януари 2023 г. Библиотеката на Нов български университет организира временно ползване до колекциите „Humanities Source Ultimate“ и „eBooks University Press Subscription Collection“ на EBSCO Information Service, като достъпът до тях е както в университета, така и дистанционен чрез платформата на EBSCO. В „eBooks University Press Subscription Collection“ има приблизително 37000 електронни книги на повече от 90 от най-добрите академични издателства от цял свят, а в „Humanities Source Ultimate“ са включени 849 активни, пълнотекстови списания, които не са налични в „Academic Search Complete“, която е лицензирана колекция на НБУ.

„Предизвикателства към академичната свобода на словото днес“

par admin admin,

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви поканим на публична лекция „Предизвикателства към академичната свобода на словото днес“ на проф. д-р Антоанета Димитрова, Institute of Security and Global Affairs, the Faculty of Governance and Global Affairs, Leiden University на 25 ноември (петък) от 11:20ч., зала 210, корпус 1.

Лекцията отбелязва годишнината от речта на професор Клеверинга в Лайденския университет и е повод да се разкаже за съпротивата на лайденските студенти и преподаватели срещу нацизма, като окупация и като идеология. Това е и повод да се замислим какво правим за свободата тук и сега.

За първи път в инициативата като домакин и съорганизатор се включва български университет в лицето на НБУ и със съдействието на Посолство на Кралство Нидерландия.

Събитието ще бъде открито от Н.Пр. г-н Симон ван дер Бург, Посланик на Кралство Нидерландия, а модератор ще е проф. д-р Десислава Бошнакова.

Заповядайте!

 

 

Sujets antérieurs...