Новини

  ГАЛАКОНЦЕРТ НА ХХ ЮБИЛЕЕН МАЙСТОРСКИ КЛАС НА РАЙНА КАБАИВАНСКА В НБУ

  par admin admin,

  „Беше чудо, че успяхме да направим Майсторския клас в тези тъмни времена. В този мрачен период за театъра, когато почти всички сцени по света са затворени. Но го направихме със смелост и по-важното, с голяма любов. Защото с любов може да се постигне всичко.“ Това сподели от сцената на Софийската опера и балет Райна Кабаиванска, преди да присъди стипендиите от своя дарителски фонд в Нов български университет на най-талантливите си ученици.

  Двадесетото издание на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, завърши с Галаконцерт на сцената Софийската опера и балет на 27 септември 2020 г.

  Дванадесет изпълнители от България, Венецуела, Италия, Китай, Корея и Русия изпълниха обичани арии и ансамбли от Моцарт, Верди, Пучини и др. под палката на Маестро Найден Тодоров и в съпровода на оркестъра на Софийската опера и балет.

  КОНКУРС ЗА НОВА ПИЕСА НА НБУ

  par admin admin,

  С избора на темата Свободата журито на Конкурс за нова пиеса на НБУ следва идеята да провокира интереса на драматурзите, пишещи на български език, към съществени за битието теми.

  За предишните четири издания това бяха Справедливостта, Родината, Тайните и Парите.

  Право на участие имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които могат да се включат в конкурса само с едно свое произведение. Драматургичните творби трябва да са написани на български език и да не са били публикувани под никаква форма преди предаването им за участие в Конкурс за нова пиеса на НБУ.

  повече информация тук

  Авторът на наградената пиеса получава диплом от Ректора на НБУ, парична награда в размер на 3000 лева и право на реализация на пиесата. Стратегически партньори на НБУ при реализацията на пиесата са БНР и Младежки театър „Николай Бинев“.

  ПРОФЕСИОНАЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА ПРОГРАМА „СОМЕЛИЕР“

  par admin admin,

   

  Лектор: Иван Македонски

  Целта на програмата е да запознае курсистите детайлно с всички моменти от винопроизводството, технология на дегустацията, кулинарни технологии, сомелиерство, винен туризъм и др. Обучението се осъществява чрез теоретични и практически часове по изучаваните теми за придобиване на професионална квалификация – сомелиер.

  Продължителността на програмата е 2 семестъра (1 академична година).

   

  Лекционният план на програмата обваща по 7 курса на семестър и включва теоретични и практически часове по изучаваните теми. По време на всяко практическо занятие ще бъдат дегустирани до 6 вина, съобразени с теоретичната част.

   Курсове през първи семестър:

  1. История, цивилизация и култура на виното;
  2. Тероар. Класификация на вината;
  3. Основи на дегустацията. Технология. Органолептичен анализ;
  4. Енология;
  5. Български винени сортове;
  6. Световни винени сортове;
  7. Специални вина.

   Курсове през втори семестър:

  1. Сомелиерство. Функции и компетенции;
  2. Български винени региони;
  3. Световни винени региони;
  4. Гастрономия и сервиране;
  5. Управление на винарната в ресторанта;
  6. Особености на винения туризъм;
  7. Дестилирани напитки и ликьори.

   Завършването на програма става с полагане на държавен изпит след покриване на необходимия брой кредити. 

  Курсистите, завършили успешно програмата получават Свидетелство за професионална квалификация „Сомелиер“ (НКПД - 2020 г., код 5131 - 2006 "Сомелиер").

  Завършилите получават управленски, технологични и специфични професионални знания и умения, които им дават възможност да се реализират конкурентно в сферата на ресторантьорството, туризма и винения сектор.

  Иван Македонски е винен експерт, който през последните 8 години води курсове на различна винена тематика в CASAVINO и реализира майсторски класове и авторски проекти, свързани с вино и храна.


  Срок за записване: 30 септември 2020 г.

  Учебна такса за цялата програма (два семестъра, 1 академична година): 1 500 лв.

  Учебна такса за един семестър: 750 лв.

  За доп. информация и записване:


  Училище за професионално и продължаващо обучение (УППО)
  Нов български университет
  Корпус 2, Офис 208
  ул. "Монтевидео" 21
  гр. София
  Тел.: 02/ 8110 110 (подменю 6 - за продължаващо обучение)
  E-mail: uppo@nbu.bg

   

  Sujets antérieurs...