📚Имате ли вече читателска карта?

Читателска карта за Библиотеката на НБУ може да се извади от бюро „Заемна служба“ и в Технологичния център на Библиотеката. С нея получавате достъп до библиотечния комплекс и библиотечните услуги, компютърните центрове на университета, и възможност за заемане на книги за вкъщи.

Библиотеката на НБУ разполага с богати книжни и електронни колекции, които постоянно се обновяват в съответствие с изискванията на програмите, преподавателите и студентите.

💻Не пропускайте да посетите читалнята, когато имате нужда да се съсредоточите над курсовите проекти и задания.

  Новини

  ПАРИТЕ Е ТЕМАТА НА КОНКУРС ЗА НОВА ПИЕСА '2020

  by admin admin -

  С избора на темата парите журито на Конкурс за нова пиеса на НБУ следва идеята да провокира интереса на драматурзите, пишещи на български език, към съществени за битието теми.

  За предишните три издания това бяха справедливостта, родината, тайните

  Право на участие имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които могат да се включат в Конкурса само с едно свое произведение. Драматургичните творби да са написани на български език и да не са били публикувани под никаква форма преди предаването им за участие в Конкурс за нова пиеса на НБУ.

  Авторът на наградената пиеса получава диплом от Ректора на НБУ, парична награда в размер на 3000 лева и право на реализация на пиесата. Стратегически партньори на НБУ при реализацията на пиесата са БНР и МГТ “Зад канала”.

  СРОКЪТ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ПИЕСИТЕ Е 15 ЯНУАРИ 2020 Г.

  Номинираните до 10  февруари 2020 г. драматурзи получават право на участие в Лаборатория за писане на пиеси. Тя ще се състои през последната седмица на февруари 2020 г. Това е втората фаза от конкурса. В нея номинираните автори ще работят заедно с изтъкната фигура от сферата на театъра. След приключване на Лабораторията пиесите в окончателния си вариант ще бъде публикувани в сборник с пиеси от специалната поредица на издателството на НБУ.

   

  Конкурсът се обявява за четвърта поредна година от  Нов български университет и се провежда с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.

  От 2019 г.  Конкурс за нова пиеса е част от Календара на културните събития на Столична община.

  Кристо и Жан-Клод / СОФТУЕР

  by admin admin -

  Изложба в УниАрт

  Произведенията на изкуството на Кристо и Жан-Клод се простират в две измерения: софтуер и хардуер. Софтуерът е времето през което проектът съществува в подготвителните скици и във въображението на артистите, а хардуерът, когато проектът е преминал през подготвителния етап и става достъпен за публиката.

  Изложбата Кристо и Жан-Клод / Софтуер представя постери с изображения на скици от софтуерния период на различни проекти, сред които ПортитеЧадърите и Опакованият Райхстаг. Някои от произведенията вече са изпълнени, били са видени от хиляди хора на специално избрани локации и сега “живеят” само в паметта на зрителите и събраната документацията. Други, никога няма да бъдат реализирани в своята хардуерна фаза и остават споделени във въображението на авторите и публиката. В крайна сметка, голяма част от информацията и представата ни за тези проекти идва точно от софтуерната фаза на произведенията. Рисунките на Кристо върху  фотографии с образа на средата, в която ще се реализира проекта са се превърнали в иконични изображения за работата на артистите. Скиците на проектите - изпълнени или не и постерите са артефактите, които Кристо и Жан-Клод завещават на публиката. Тяхната работа не цели устойчивост, а напротив Според думите на Кристо: „Преходността на проектите ни е естетическо решение. Нашите произведения са временни, защото трябва да бъдат видени веднага. Обичта и нежността, която те носят са запазени за други временни обстоятелства, като детството и нашият собствен живот. Оценяваме ги, защото знаем, че няма да продължат дълго.”

  Кристо и Жан-Клод избягват да се асоциират с политическа полемика, но често биват замесени в нея както от публиката, така и от специалистите. Точно поради временния си характер, произведенията им връхлитат зрителя, като гръмка вест, належащо обръщение или закъсняло предупреждение. Вече повече от половин век критиците безуспешно се опитват да остойностят произведенията на Кристо и Жан-Клод, но финансирани изцяло с лични средства, проектите им се подчиняват единствено на волята на своите създатели и тяхната публика.

  За експонирането на плакатите-проекти на Кристо и Жан-Клод галерия „УниАрт” си партнира с артистичното сдружение “Съпромат”. Михаела Добрева и Борис Далчев изработиха специален механизъм, чрез който се добавя допълнителен фокус върху кинетичния заряд на проектите, тяхната преходност и флуидност.

   

   /////

  Заедно с експозицията „Софтуер“ публиката ще може да види и стъклени пластики на чешкия автор Мариан Карел и на доц. Константин Вълчев - създател на школата по стъкло в НБУ и инициатор и организатор на Международно биенале на стъклото в България.

  Международно биенале на стъклото /МБС/ е най-мащабното и професионално ориентирано събитие в България, посветено изцяло на художественото стъкло. То се провежда в периода септември-октомври, на всеки две години. Гости на събитието са чуждестранни автори и лектори, които запознават публиката с възможностите и постиженията в тази сфера на изобразителното изкуство. МБС организира изложби със селектирани произведения, образователни лекции и разнообразни работилници, в различни локации на страната.

  МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „КУЛТУРА НА ВОЙНАТА И ВОЕНЕН ОПИТ (MILITARY CULTURE AND WAR EXPERIENCE)“

  by admin admin -

  11 - 12 ОКТОМВРИ 2019

  Организатори: Нов български университет (департамент „Нова българистика“) и Военно-техническа академия „Фердинанд I“, Букурещ

  Конференцията има интердисциплинарен характер. В нея вземат участие учени с различна изследователска насоченост. В центъра на вниманието е войната – нейната история, съвременните й проявления, образите й в различни изкуства. Една тема, която, за съжаление, продължава да бъде актуална. Събитието е подкрепено от Комисията по управление на проекти за стратегическо развитие при Настоятелството на НБУ.

  Older topics...