НЕОЛИТНИ ЖЕНСКИ ФИГУРКИ ОТ АНАТОЛИЯ И БАЛКАНИТЕ

НЕОЛИТНИ ЖЕНСКИ ФИГУРКИ ОТ АНАТОЛИЯ И БАЛКАНИТЕ

от admin admin -
Number of replies: 0

МЕЖДУНАРОДЕН УЪРКШОП „ДВИЖЕЩИ СЕ СИЛУЕТИ. НЕОЛИТНИ ЖЕНСКИ ФИГУРКИ ОТ АНАТОЛИЯ И БАЛКАНИТЕ“ - MOVING SILHOUETTES. NEOLITHIC FEMALE FIGURINES FROM ANATOLIA TO THE BALKANS

 

Корпус 1, 310 аудитория „Проф. Петър Мутафчиев“

Организатор:
департамент „Археология“

Водещи:
Петранка Неделчева, НБУ
Мартин Годон, Френски институт за анатолийски изследвания

Модератори:
Néhémie Strupler, Müge Durusu Tanrıöver


Уъркшопът се организира във връзка с реализиране на документална поредица в рамките на проект  “Europe’s Neolithic Bridge: Documenting and Disseminating the Neolithic Heritage of Anatolia”, по програмата  за безвъзмездна помощ за междукултурния диалог между ЕС и Турция. Документалният филм „Moving Stones“ „Подвижни камъни“ (работно заглавие) е режисиран от Налън и Енис Гюми (VTR PRODUCTION). Филмът има за цел да покаже как неолитните нововъведения са се разпространили и адаптирали от Анатолия към Южна Европа. Част от дискусиите от уоркшопа е предвидено да бъдат събрани и представени в документаления филм, който ще излезе в края на 2020 г.

В събитието ще вземат участие различни международни участници от институции като: Френският институт за анатолийски изследвания, Истанбулският университет, Немският археологически институт, Атинският университет и други.

Изображение: dailysabah.com