КЛАВИРЕН РЕЦИТАЛ НА ДЖЕМ ЕСЕН (ПИАНО – ТУРЦИЯ/ГЕРМАНИЯ)

КЛАВИРЕН РЕЦИТАЛ НА ДЖЕМ ЕСЕН (ПИАНО – ТУРЦИЯ/ГЕРМАНИЯ)

от admin admin -
Number of replies: 0

 Концертна зала на Полския културен институт в София, ул. Веслец №12

11 юни, 17:30 часа

ПРОГРАМА

Фредерик Шопен Валс – a moll, Posthumous
Фредерик Шопен – Полонез op. 53 № 6 Heroique
Сергей Прокофиев – Токата ор. 11
Джем Есен – Соната op. 4
Ференц Лист – Соната b moll

ДЖЕМ ЕСЕН (Cem Esen) е роден в Адана, Турция през 1997. Започва да учи пиано при Сан Чокер в Държавната консерватория в град. От 2010 е в Държавната консерватория на университета Мимар Синан в Истанбул при проф. Метин Юлкю. Работи с педагога Алън Уайс в Белгия чрез проекта YMWS и започва своето обучение с проф. Роланд Крюгер в Германия. Участва в много семинари и майсторски класове: на Стефан Ковачевич, проф. Андрей Дуткиевич, Питър Флориан, Гюлин Онай и Емре Шен. През 2009 изпълнява Концерт за пиано № 23 в ла мажор от Моцарт със Чукурова симфоничин оркестър и със Симфоничния оркестър на гр. Бурса през 2010.

Носител е на редица награди: Международен конкурс за пиано в Пера (в Истанбул, Турция) – 2-ра награда (2010); Национален конкурс за пиано Шопен в Анкара – 2-ра награда (2011); финалист на Международен конкурс за пиано Фредерик Шопен в Желени Гора, Полша (2011); печели Първа награда в Националния конкурс за пиано Аднан Сайгун в Бодрум, Турция (2012), Трета награда в Международните Делфи игри в Казахстан (2013), Трета награда на Международен конкурс за пиано Мария Хереро в Испания и стипендията Young Musicians on World Stages (2013), Конкурс за пиано в Астана, Турция – 3-та награда (2013). През 2014 печели Специалната награда За оригинални интерпретация на Международния конкурс за пиано в Естония и ArtEZ Conservatory Prize на Международния конкурс за млади пианисти в Холандия.

Джем Есен е участник в проекта Млади музиканти на световните сцени (Young Musicians on World Stages), иницииран и ръководен от Гюер и Сюхер Пекинел (Güher and Süher Pekinel) и спонсориран от Тупраш (Tüpraş) в периода 2013-2015 година.

През 2017 година Джем Есен участва в майсторския клас на Людмил Ангелов – почетен професор на НБУ. Като изявен млад пианист той получи награда – възможност да изнесе клавирен рецитал в рамките на Международния музикален фестивал Софийски музикални седмици 2018 – най-престижния фестивал за музика в столицата, като част от общата културна програма на София, посветена на Председателството на България на Европейската общност. Концертът ще е в залата на Полския културен институт в София, на 12 юни от 19:00 ч. В програмата на рецитала ще бъдат включени и творби от полски композитори.