НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА 2015

НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА 2015

от admin admin -
Number of replies: 0

Наградата за тази година за Медицина се дели на две между Уилям Кембъл/Сатоши Омура и Юю Ту. 

Кембъл и Омура откриват лекарството Авермектин срещу паразитни болести (Слонска болест и Речна слепота).

Юю Ту открива лекарството Артемизинин срещу Малария.

И двете лекарства атакуват болести, широко разпространени в тропическите и субтропически райони. Това са болести, които причиняват повече от 500 000 смъртни случая, а много от преживелите ги, остават с трайни увреждания и страдат през останалата част от живота си. 

А сега накратко за двете открития:

Сатоши Омура изследва група бактерии, които се наричат стрептомицети. Тези бактерии живеят в почвата. Вид от тези бактерии произвежда активно вещество (в 1952 г. от друг сходен вид бактерии е изолирано вещество от Селман Ваксман и му носи Нобеловата награда тогава - това е антибиотикът Стрептомицин, без който не можем да си представим живота днес) Авермектин. Американският учен Уилям Кембъл ползва откритието на Омура и открива, че авермектинът е изключително ефикасен при домашни животни срещу паразити и патогенни микроорганизми. Услилено и пречистено, веществото получава лекарственото име Ивермектин и се прилага успешно върху хора заболели от двете паразитни болести. 

 

Китайската изследователка Юю Ту се фокусира върху търсене на лекарство срещу маларията. Обичайно маларията се лекува с хинин и хлорхинин. Успехът на това лечение намалява с всяка година. растението Артемизия ануа обаче дава надежда, че екстракт от него може да донесе успех в лечението на малария, при това в начален етап от заболяването. Ползвайки древни медицински текстове, Ту успява да изолира активно вещество от растението, което нарича Артемизин, което влияе еднакво добре в начален етап на забляването, както при хора, така и при животни.