Section outline

  •  TEМА 2: Концепция за "Меката сила". ЕС като "мека сила" и рамка за оценка на динамиката на позицията на ЕС в МО

    Дата на провеждане: 06.03.2024 г.

    • Втората лекция извежда подход за оценка на значимостта на даден субект в международните отношения на базата на концепцията за "меката сила".

      В една първа стъпка е изведена същността на концеоцията на Дж. Най за "меката сила". Тя е дефинирана като сила, която не стъпва на използването на заплаха и военна сила, залага на изграждането на одобрение и доброволно съгласие спрямо ценностите и целите на даден субект в международната среда у другите актьори в междунаордните отношения. Обобщено: Ако силата е възможност да постигнеш целите си и да накараш другите актьори в международната среда да действат според твоите желания и приоритети, то "меката сила" е да постигнеш това без прилагане на военна сила и заплаха, а чрез средства, които водят до доброволни действия на другите в твоя подкрепа. Т.е. "меката сила" е привличаща и създаваща одобрение сила. 

      Като второ са изведени източниците на меката сила - политически ценности във вътрешната и външната политика на даден актьор; културата, която е изградил даден актьор в редица сфери, като образование и др., но и спецификата на водената от него политика във важни сфери, като търговия и др.; външната политика и начина, по който даден актьор действа в неждународната среда - предпочитания за използване на военна сила и заплаха или на други инструменти.

      Дава се ясно обяснение, че подходът на "меката сила" не отхвърля този на реализма, но въприема, че той трябва да бъде допълнен чрез отчитането на динамичните промени в света - глобализация, нараснала взаимозависимост, влияние на културните и информационните и търговските потоци и др. Според Най именно тези нови процеси отварят значими нови пространства за "не-калсичски" възможности за играждане на присъствие в международната среда, които стесняват значимостта на наличието на силов потенциал.

      Последната част от лекцията дефинира прилагането на метода на меката сила върху изучаването на Европейския съюз, като катьор в международните отношения. Тук се дефинира необходимостта ЕС да се изучава, аккто през призмата на класическия реалистичен подход, така и чрез разбирането за "мека сила".