Section outline

  • ИЗПИТ (ТЕКУЩ И РЕДОВЕН) ПО ЕЗИКОВА КУЛТУРА: ПРИМЕРНИ ТЕСТОВЕ

    Тук ще намерите примерни тестове - такива, каквито ще получите на изпита. Всеки от тях се състои от три задачи:

    1. Текст, в който липсва вътреизреченската пунктуация. Вашата задача е да попълните липсващите пунктуационни и графични знакове, без да пререждате или редактирате изреченията. Знаковете за край на изречение (точка, многоточие, възклицателен и въпросителен) трябва да останат непроменени. В този текст има 40 позиции, от всяка от които печелите или губите по 0,5 точки. За излишните знакове също се отнемат по 0,5 точки. Общ резултат от 1. задача: 20 точки.

    2. Текст, който проверява правописни позиции. На двадесет празни места са предложени възможни варианти (два, три или четири). Вие трябва да оградите или да подчертаете избрания вариант. Ако промените решението си, ясно отбележете кой отговор оставяте посочен като правилен. Общ резултат от 2. задача: 20 точки.

    3. Текст, който проверява умението за извличане на информация - за разбиране при четене. На двадесет празни места трябва да напишете САМО по една проста или сложна дума (в смисъла на графична дума: поредица от знакове от интервал до интервал като "5-годишен", "по-весело", "GSM", "отхвърленият"). Попълването на празните места трябва да е съобразено само с цялостния смисъл на текста, да произтича от него. На повечето празни места може да има повече от един правилен отговор (разгърната синонимия), но Вие сте длъжни да изберете за свой отговор един-единствен синоним. Ако обаче избраната дума е написана с правописна грешка, позицията не се зачита за правилна, дори и да е подходяща по смисъл. Общ резултат от 3. задача: 20 точки.

    (Б.Г.,Б.Б.)