1.       Плагиатството нарушение на академичната етика ли е?1 Да/ Не

2.       Плагиатството от свои собствени публикации е оправдано и безобидно.1 Да/ Не (Не е, нарича се „автоплагиатство“. Необходимо е да се посочат източниците както при позоваване на друг автор.)

3.       Плагиатството може да се избегне, ако надлежно се цитират използваните източници.1 Да/ Не

4.       Вярно ли е че, преводът на текст от чуждоезиков източник, не налага позоваване на източника.1 Да/ Не (Това не е вярно. Необходимо е да се посочи източника.)

5.       Допустимо е да се копират кратки изречения и да се използват без цитиране.1 Да/ Не (Дължината на текста не оправдава липса на позоваване.)

6.       Плагиатството представлява копиране на голямо количество текст от източник без надлежно позоваване на източника.1 Да/ Не (Дължината на текста не оправдава липса на позоваване и в този смисъл определението не е изчерпателно.)

7.       Комбинирането на части от текст от различни източници, без да са посочени източниците, заедно със собствен текст е допустимо.1 Да/ Не (Необходимо е да се посочат източниците.)

8.       Позоваването на онлайн източници не е необходимо, защото те така или иначе вече са достъпни онлайн.1 Да/ Не (Необходимо е да се посочат източниците.)

9.       Приемливо е да се използват изображения, графики, диаграми и др. от интернет, без позоваване на източника.1 Да/ Не (Необходимо е да се посочат източниците.)

  1. Необходимо е да се цитира чуждоезичен източник, дори когато пишем на своя език.1 Да/ Не
  2. Допуска се използването на чужди идеи без позоваване на източника за подкрепа на своята.1 Да/ Не (Идеята е също предмет на плагиатство, както и текста и графични изображения, графики, диаграми и др)
  3. Необходимо е да се поставят кавички при използване на пряк цитат, като се посочва името на автора.1 Да/ Не
  4. Позоваване на чужди мисли в текст е правилно, ако ги цитираме или преразкажем и посочим източника им. Да/ Не
  5. Плагиатство ли е да не се посочва източник на текст, използван отчасти или изцяло в произведение на друг автор? Да/ Не
  6. Плагиатство ли е да не се посочва източник на идея, използвана за създаване на нова творба? Да/ Не
  7. Плагиатство ли е да се състави произведение от части на други произведения, без личен принос, като се посочват използваните източници? Да/ Не (Когато източниците са посочени в библиографската справка и посочени или означени в текста, няма плагиатство.)
  8. Плагиатство ли е присвояването на чуждо произведение? Да/ Не
  9. Плагиатство ли е използването на платени услуги за написването на дипломна работа, курсова работа, магистърска или докторска теза? Да/ Не
  10. Плагиатство ли е представянето на неверни данни в научно изследване? Да/ Не (Това е друг вид неетична практика.)
  11. Плагиатство ли е използването на ChatGPT изцяло или частично за написването на дипломна работа, курсова работа, магистърска или докторска теза? Да/ Не (ChatGPT не цитира и не се позовава на автори систематично и коректно, а използва наличната онлайн информация като цяло.)

1 Въпросът е адаптиран от Ahmed, S. Z., Roknuzzaman, M., & Sharif Ul Islam, M. (2023). Knowledge, Attitude and Practice of University Teachers Regarding Plagiarism in Bangladesh. Journal of Academic Ethics, 1-20.