ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ДАРЕНИЕ НА АРХИВА НА Г-Н КРИСТИАН ТАКОВ И ОТКРИВАНЕТО НА АУДИТОРИЯ НА НЕГОВО ИМЕ В НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ДАРЕНИЕ НА АРХИВА НА Г-Н КРИСТИАН ТАКОВ И ОТКРИВАНЕТО НА АУДИТОРИЯ НА НЕГОВО ИМЕ В НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

от admin admin -
Number of replies: 0

Корпус 1, етаж 2 – 207 аудитория „Доц. Кристиан Таков“

През месец август 2018 г. Нов български университет получи ново ценно дарение. Това са архивни материали на доц. Кристиан Таков (7 ноември 1965 – 11 юли 2017), дарени от Галя Такова – неговата дъщеря, нейната майка доц. Боряна Мусева, и госпожа Галя Йончева – майка на доц. Кристиан Таков. 
Доц. Кристиан Таков е ярка фигура в съвременната българска юридическа наука, изявен университетски преподавател, личност с пряко участие в изграждането на съвременното гражданско общество в България. Преподавал е в Софийския университет, Великотърновския университет и УНСС. В НБУ е преподавал от 1993 до 1997 г., където през годините е изнасял и публични лекции. 

Дареният архив съдържа документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доц. Таков, илюстративни и аудио-визуални материали, книги от личната му библиотека. 

От документите с биографичен характер може да бъде проследена безспорната увереност, с която Кристиан Таков преодолява предизвикателствата в своя живот още от ученическа възраст – блестящ възпитаник на Немската езикова гимназия, встрастен и в своето хоби – фотографията, по-късно отличен студент в Юридическия факултет на Софийския университет, запазил старателно водените от него лекционни записки по Основи и история на правото (Въведение в правото, римско право), по гражданско право (история и теория на гражданското право, търговско, вещно, облигационно и финансово право) и по наказателно право. 

Записки за лекции, конспекти, въпросници и тестове представят документите от преподавателската дейност на доц. Таков, материали от неговата хабилитация – академичното му развитие, варианти на негови правни текстове на български и немски език – научната му дейност. Ръкописните записки за публични лекции, за изяви пред различни медии, някои от тях водени през последните месеци от живота му, са доказателство за активната обществена дейност, допринесла за допълнителната разпознаваемост на юриста и преподавателя доц. Кристиан Таков.

Фотографиите в архива показват доц. Таков в семейна обстановка, говорещ пред публика, по време на негови пътувания, свързани със специализации и участия в международни научни форуми, по време на различни обществени прояви. Тук са и фотографиите, илюстриращи навика на доц. Таков да застава сам зад обектива – десетки негови пейзажни фотографии, снимки на случайни хора, попаднали пред неговия поглед по време на пътуванията му.

Близо 80 са дарените книги – част от библиотеката на Кристиан Таков: различни издания на български закони, всички подпечатани с личния му екслибрис, а някои от тях – с бележки и допълнения, нанесени от ръката му. Нотната школа с избрани произведения на Й. С. Бах сред тези книги е малко доказателство за друго хоби на доц. Таков – музиката.

Материалите несъмнено обогатяват колекцията на Университетския архив на НБУ, където ще бъдат съхранявани. Към този архив подчертан интерес има от страна на департамент „Право”, по чиято инициатива на 7 ноември, 2018 година, от 11 часа, аудитория 207 в Корпус І на НБУ ще бъде наименувана на името на доц. Кристиан Таков.