Новини

Боядисайте с природни цветове

Боядисайте с природни цветове

от admin admin -
Number of replies: 0

Природни цветове
А ето и кои са натуралните оцветители и за кой цвят отговаря всеки от тях. 
• Син – консервирани боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде. ¾ от глава варено червено зеле ще придадат прекрасен син цвят; 
• Кафяво или бежаво – силно или разтворимо кафе, черни орехови черупки (варени), черен чай
• Златно кафяво – семена от копър;
• Оранжево-кафяво – чили на прах; 
• Златно – куркума
• Зелен – листа от спанак (варени), течен хлорофил. Микс от листа от спанак, консервирани боровинки и сока им, както и няколко супени лъжици куркума придават на яйцата страхотен зелен цвят; 
• Зелено-жълт – обелки от жълти ябълки (варени); 
• Сив – морав или червен сок от грозде, сок от цвекло. Замразените череши и боровинки заедно със сока дават хубав сив цвят; 
• Лавандула – малко количество морав сок от грозде, цветове теменужка плюс 2 супени лъжици лимонов сок; 
• Оранжев – обелки от лук (варени), моркови, червен пипер; 
• Розов – цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде, сок от мариновано цвекло; 
• Червен – сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество обелки от червен лук (варени). 3 консерви цвекло в сок от червени боровинки ще свършат добра работа; 
• Виолетов – цветове теменужка, чай хибискус, червено вино, малко количество обелки от червен лук (варени); 
• Жълт – обелки от лимон и портокал (варени), листа от морков (варени), чай лайка, семена целина (варени), зелен чайстрита куркума (сварена) (3 супени лъжици) или шафран. 

Ето три рецепти за цветовете червено, жълто и синьо. След това може да смесвате цветните води, за да получите и техните производни цветове. Какъв по-прекрасен и занимателен начин да научите вашите малчовци как се получават различните цветове? 
Червен: 2 чаши настъргано цвекло, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да използвате нарязани пресни или замразени червени боровинки.
Жълт: 3 шепи жълти/кафяви обелки от лук, 1 супена лъжица бял оцет, 3 чаши вода, като заместител може да използвате силен чай от лайка или 2-3 супени лъжици смляна куркума.
Син: ½ килограм смачкани замразени боровинки, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да се използва листа от червено зеле, нарязани на едро (за цвят лавандула).

Прочети повече: http://www.zdravosloven.com/portal/statii/prirodni-boi-velikden-600.html