Section outline

  • Кодът на тялото - „операционна система“ за общуване в публичното пространство

    Първа сценка: Тук интересна е промяната в „кодирането“ на публичното пространство на Хилари Клинтън (26:43 - 29:32 мин.). Какво се е променило в „кода на тялото“ й? Кои жестове издават Хилари Клинтън, че са заучени (по какво се ориентираме в тълкуването)? Какъв специфичен прочит бихме извършили тук предвид развиващите се тълкувания с акцент върху разликата в половете (gender studies)?

    Втора сценка - бизнес контекст (29:33 - 34:18 мин.): кои компоненти от кода на тялото сигнализират естествено поведение? Освен като „усилвател“ на смисъла на посланието, което излъчваме, каква роля играе „тайният код“? От какво зависи в голяма степен крайният резултат в света на бизнеса? Как и до каква степен влияе заучената азбука на поведението на тялото?

    Трета сценка: Моля анализирайте реторическия „таен код“ на тялото на Бил Клинтън (34:21 - 36:57 мин.). Сравнете го с този на Жак Ширак от 2002 г. (вж видео записа от предишната ни дискусия на 16.03.)! Кои жестове издават Бил Клинтън при телевизионната му реч в Сан Диего (моля, обърнете внимание на ролята на микрожестовете)?