АНОТАЦИЯ И ЦЕЛИ НА КУРСА

Целта на курса е студентите да получат знания, които ще им позволят да разбират и владеят механизмите на аудиовизуалното произведение. Така те ще могат да участват пълноценно в неговото създаване.
Курсът развива аналитични умения, чрез които студентите овладяват изразните средства на екранните изкуства, изхождайки от научния апарат на киното. Посредством близък анализ и активно участие в дискусия, студентите усвояват „граматиката“ на екранния език. Упражн
енията позволяват на студентите да приложат директно придобитите познания. Курсът насърчава развиването на умения за работа в екип. Финалният проект обобщава и разширява усвоените знания, като затвърждава и обогатява придобитите умения. Заниманията са интензивни и синтезират значителен обем познания, чието усвояване е в пряка зависимост от активното участие на студентите.
Задължителната библиография покрива абсолютно необходимите знания, на достъпен език, без изискване за задълбочена предварителна подготовка по темите на курса. Представя цялостно полето на познание.
Допълнителната библиография допълва и задълбочава информацията по темите от курса. Включва и знания, които биха могли да послужат за основа на собствена изследователска работа.
Курсът предвижда да бъде допълнен от шест прожекции на пълнометражни филми, извън хорариума на курса

ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ
Студентите да имат знания и/или умения:

Познания по история на изкуството.

КОМПЕТЕНЦИИ

Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
Познават основния терминологичен апарат, необходим за разбирането на екранния език. Познават естетическите принципи на кино езика и техническите средства за тяхното постигане.

2) могат:
Да работят за създаване на произведения, използвайки инструментариум от изразни средства.
Да артикулират и аргументират избора си на технически и естетически средства за постигане на предварително набелязан ефект.
Да работят конструктивно в екип.
Да оформят сценарий и сториборд според световните професионални стандарти.
Да разбират поставените им технически и естетически задачи
Да развиват самостоятелни аудиовизуални проекти