Теми

  • Добре дошли на практически ориентирания курс по ключови умения за общуване! При активно участие в него ще имате възможност да прозрете някои тънкости около „тайния код“ на поведението на тялото и как да го използвате като инструмент, за да убеждавате хората, дори преди да сте ги заговорили.

    Осъзнаването на тази чувствителност, както и прилагането на Вашите естествени умения и интуитивно придобити познания, ще Ви накара да се почувствате окрилени във Вашето професинално развитие, защото ще усетите как общуването отваря някои вратички по магически начин, без да манипулирате другите.

  • 18.02.2019

    Как „мълчаливият език“ на тялото винаги ни издава

    Моля погледнете въвеждащата статия на Фернандо Поятос, която би Ви насочила към многоканалното протичане на процесите на общуване. Помислете дали този модел още е в сила за интерактивния XXI век? Дали неговият подход не е твърде академичен и малко приложим днес? Вие какво бихте променили в него? Как общувате с езика на тялото чрез социалните медии?

    Вместо въведение в езика на тялото и комуникационните стратегии, свързани с него, ще използваме анализ на откъси от филма Hitch / Хитч (2005), където експертът Алекс Хитчинс съветва своите клиенти как се осъществява появяването Ви на радара на непознат партньор с цел осъществяване на първи контакт и създаване на споделено пространство. (Моля, ако някой има трудности да си намери филма или български субтитри да ми сигнализира!)

    Моля, погледнете следните откъси от филма (0:00-6:26, 12.20-13.12, 20:30-25:43, 43:54-45:37, 45:40-52:23) и се замислете кои жестове на привидно неемоционалния език на бизнеса сте уловили като съответствие на жестовете от езика на личното пространство?

  • 25.02.2019

    Създаване на споделено пространство на общуване с непознат партньор/клиент

    Моля, прочетете статиите на Фернандо Поятос и помислете дали тази академична постановка още може да остане изцяло в сила днес! Какво бихте актуализирали? Какво бихте променили респ. допълнили в позицията на 70-те години?

    Погледнете маркираните откъси от филма „Hitch“! Какви стратегически грешки прави Чип (в по-долу закачената класическа сцена на създаване на първи контакт), мъчейки се да установи споделено пространство с непозната дама? От какви стратегически предимства се възползва Алекс Хитчинс (Хич) при синхронизиране на вербални и невербални сигнали?

    Как бихте подходили при създаване на споделено пространство с нови бизнес партньори или клиенти на пазара? Как бихте превели личните жестове и стратегии на рационалния език на бизнеса, ползвайки „тайния емоционален код“ на универсалния език на любовта?

    Анализирайте типичната за нашето ежедневие „игра на имитация“, представена в откъса от филма The Imitation Game / 01:10:10 - 01:13:47! Възможно ли е да смесваме лично с бизнес пространство? До каква степен това би водило до уравновесено създаване на споделено пространство с непознат партньор? 

  • 01.03.2019

    Езикът на тялото - инструмент за надмощие

    Моля, разгледайте анализа на американските експерти във филмовия материал на URL History Channel - The Secrets of Body Language, който ще играе ролята на видео наръчник. Обърнете особено внимание на откъса (0:00 - 8:53 мин.)! Анализирайте внимателно такива жестове и позиция на тялото, които сигнализират „политическо надмощие“ (онагледени чрез срещите на Владимир Путин и Джордж Буш, на Бил Клинтън, Ехуд Барак и Арафат в Кемп Дейвид, както и на Тони Блеър и Джордж Буш). Дали винаги „домакинът“ минава последен през вратата (например в Германия, Франция, Швейцария)?

    Как бихте излезли от неуютната ситуация, ако несъзнателно Ви се случи да влезете в ролята на домакин на „чужда територия“ ?

  • 08.03.2019

    Споделеното пространство - инструменти и норми на естествено общуване

    Моля гледайте поне два пъти филмовия материал URL History Channel - The Secrets of Body Language! Разгледайте внимателно и „статичните“ коментари на Тоня Рейман „Езикът крие, тялото разкрива“ (2010)!

    В следните сцени (08:54 - 20:37 min.) как се постига генериране на споделено пространство, в което надмощието на домакина е сигнализирано дискретно! Откривате ли отличителни жестове в поведението на Сталин, Рузвелт и Чърчил в Ялта (1945) като типични само за тяхното поколение? Дали при тълкуването на „скритите сигнали“ на поведението на тялото може да се говори за универсално значение или зависи винаги от контекста? Има ли разлика в смисъла на „тайния език“ на тялото при различия в културата, социалната среда и от какво значение е кое поколение са общуващите?

    Как декодираме естествената норма? Как тълкуваме оправданието на Ричард Никсън в аферата Уотъргейт? Естествено или заучено звучи гласът на неговото тяло? Кои макрожестове и кои микрожестове издават това, което той наистина иска да съобщи на пресконференцията?

  • 15.03.2019

    Езикът на тялото като код за превключване 

    Каква функция изпълнява артистичната „смяна на роли“ при Джордж Буш  (URL History Channel - The Secrets of Body Language, 20:45 - 26:42 мин.)? Анализирайте внимателно жестове и позиция на тялото, които сигнализират „превключване“ от едно пространство в друго!

    Сравнете дискретния код на тялото на Дж.Ф.Кенеди и Р.Никсън в предизборния телевизионен дуел 1960 г.! Защо той поставя началото на утвърждаването на нов тип ключови умения за представяне? Каква разлика откривате в сравнение с кода на тялото на бившия германския канцлер Хелмут Шмидт (1974-1982)? Проследете движенията и поведението му, даже и без познания на немски език! Дали бихме могли да отличаваме национален (американски и немски), културен и социален контекст на поведение на тялото? Сравнете го с езика на тялото на Жак Ширак след изборната му победа за президент 2002 г. (дори и без познания на френски език)? Социален, културен контекст, разлика в поколението?

  • 22.03.2019

    Кодът на тялото - „операционна система“ за общуване в публичното пространство

    Първа сценка: Тук интересна е промяната в „кодирането“ на публичното пространство на Хилари Клинтън (26:43 - 29:32 мин.). Какво се е променило в „кода на тялото“ й? Кои жестове издават Хилари Клинтън, че са заучени (по какво се ориентираме в тълкуването)? Какъв специфичен прочит бихме извършили тук предвид развиващите се тълкувания с акцент върху разликата в половете (gender studies)?

    Втора сценка - бизнес контекст (29:33 - 34:18 мин.): кои компоненти от кода на тялото сигнализират естествено поведение? Освен като „усилвател“ на смисъла на посланието, което излъчваме, каква роля играе „тайният код“? От какво зависи в голяма степен крайният резултат в света на бизнеса? Как и до каква степен влияе заучената азбука на поведението на тялото?

    Трета сценка: Моля анализирайте реторическия „таен код“ на тялото на Бил Клинтън (34:21 - 36:57 мин.). Сравнете го с този на Жак Ширак от 2002 г. (вж видео записа от предишната ни дискусия на 16.03.)! Кои жестове издават Бил Клинтън при телевизионната му реч в Сан Диего (моля, обърнете внимание на ролята на микрожестовете)?

  • 29.03.2019

    Жестовете - инструмент за свързване и отделяне на лично и публично пространство

    Моля, разгледайте внимателно представянето на Тони Блеър (37:15 - 38:14 мин.), Брад Пит и Анджелина Жоли (38:25 - 39:31 мин.)!

    Кои жестове респ. микрожестове издават смесване на лично и публично пространство на общуване? Какво значи тук добър стил или уравновесен код на общуване? По-добре ли е да отделяме ясно и педантично кода на тялото в лично и публично пространство, да ги смесваме умерено или да се стремим те (личното и публичното пространство на общуване) да покриват един единен код („Unicode“)?

    За тези, които искат да задълбочат познанията си, биха си задали въпроса: Каква е ролята на измеренията разстояние (проксемика) и време (хронемика) при структуриране пространството на общуване (виж по-долу дискусията, водена от Едуард Хол, положил основите на науката за кода на пространството и разстоянието 'проксемика')?

  • Препоръчителна литература

  • Допълнителна литература

  • Тема 24

  • Тема 25