Полезно за катеренето

Сайт: Moodle НБУ
Курс: Climbing NBU
Книга: Полезно за катеренето
Разпечатано от: Потребител гост
Дата: събота, 20 април 2024, 04:55 AM

Описание

Боулдърът е катерене на скали с малка височина, от която може безопасно да се скочи на земята. Специализирана техническа екипировка за него не се изисква и единственото необходимо, но не и задължително удобство, е един душек, който да запазва чисти катерачните обувки и да омекотява приземяването. Боулдърът е най-приятната и релаксираща форма на катерене и често из някои от световните най-известни райони като Fontainebleau намиращ се близо до Париж могат да се открият цели фамилии катерачи.При боулдърът целта, която трябва да бъде премината се нарича проблем. Проблемите могат да бъдат дълги както две движения, така и огромни траверси надвишаващи 20 движения. 

Първоначално използван за тренировка, сега боулдърът е една напълно самостоятелна дисциплина със свой собствен път, която привлича много катерачи. Някои от тях избират да катерят само боулдър и никога не използват въже или седалка. Понастоящем боулдърът стана една изключително популярна сътезателна дисциплина, както на национално, така и на интернационално ниво, но почти винаги състезанията се провеждат в зали и на изкуствени структури.  

Боулдърът е катерене на скали с малка височина, от която може безопасно да се скочи на земята. Специализирана техническа екипировка за него не се изисква и единственото необходимо, но не и задължително удобство, е един душек, който да запазва чисти катерачните обувки и да омекотява приземяването. Боулдърът е най-приятната и релаксираща форма на катерене и често из някои от световните най-известни райони като Fontainebleau намиращ се близо до Париж могат да се открият цели фамилии катерачи

При боулдърът целта, която трябва да бъде премината се нарича проблем. Проблемите могат да бъдат дълги както две движения, така и огромни траверси надвишаващи 20 движения. 

Първоначално използван за тренировка, сега боулдърът е една напълно самостоятелна дисциплина със свой собствен път, която привлича много катерачи. Някои от тях избират да катерят само боулдър и никога не използват въже или седалка. Понастоящем боулдърът стана една изключително популярна сътезателна дисциплина, както на национално, така и на интернационално ниво, но почти винаги състезанията се провеждат в зали и на изкуствени структури. Понякога тези проблеми нямат нищо общо общо с обикновенните боулдър проблеми и това са чисто и просто спортни маршрути, които се катерят без осигуровка. В този случай задължителен атрибут са дебелите краш падове или дюшеците, с чиято помощ е възможно безопасното абсорбиране на удара с земята. Много добра практика е пазенето с ръце от партньора или партньорите.