Курсът „Правна закрила на детето” представя правата на детето, принципите и механизмите за тяхното гарантиране и закрила на детето, правата и задълженията на родителите и на лицата, полагащи грижа за детето, органите на държавата и общините и техните права и задължения, както и правата и задълженията на физическите и юридическите лица.
В уводната част на курса студентите се запознават с историческите аспекти на възникването на концепцията за детето като носител на права. Разглеждат се най-важните международни актове в областта на правата на детето. Специално внимание е отделено на Конвенцията за правата на детето.
Разглежда се национално законодателство и държавна политика в областта на правата на детето, основните принципи на закрила на правата на детето, понятието «най-добрия интерес на детето». Подробно се разглеждат и анализират основните права на детето по Закона за закрила на детето, както и системата и функциите на органите на закрила на детето. Дава се характеристика на общите и специалните мерки за закрила на детето, на мерките за закрила в семейна среда и настаняване на детето извън семейството, включително и в приемно семейство. Анализира се договорът за настаняване на дете в приемно семейство, очертава се неговата правна характеристика.
Курсът разглежда правата на детето в семейството, както и правото му на издръжка от родителя, представителство и попечителско съдействие. Разкриват се и правата на детето, гарантирани от правната уредба и принципите на установяването на произхода и осиновяването. Поставя се акцент върху някои дискусионни въпроси, свързани с право на детето на лични отношения с родителя, който не упражнява родителските права.
Анализират се редица международни актове, кодекси, закони, правилници и наредби, релевантни към въпросите, разглеждани в курса.